Pecah, Retak Seribu

Gara-gara memotong rumput di atas padang pasir

Ahad, 18.07.2010 aku telah merancang untuk turut serta dengan program outing bersama jurugambar Melaka. Lokasinya kawasan tanah tambak Klebang. Memandangkan pada waktu yang dijanjikan untuk melaksanakan program ini telah terganggu oleh cuaca yang tidak mengizinkan, hujan agak lebat. Namun begitu ianya dilaksanakan juga selepas hujan reda.

Selesai ambil gambar sekitar jam 2.15petang, aku bergerak ke kereta untuk pulang yang mana isteriku ada dalam kereta menunggu. Elok jer aku start enjin…pang cermin sebelah kiri pintu hadapan pecah gara-gara mamat bangla di bawah.

Punca keretakan itu..mamat banglas Rubel namanya

Apa kejadahnya syarikat kontraktor nie hantar pekerja dia memotong rumput di atas tanah tambak yang keseluruhan kawasan ini merupakan pasir berbatu dari laut. Dah tu jelas sangat kereta parking kat kawasan dia memotong rumput tu, dia redah juga potong…tak pasal-pasal pecah cermin kereta aku. Waktu aku interview mamat bangla nie nasib baik dia boleh bercakap melayu sikit-sikit. Bila aku tanya nama dia bagi, bila aku minta nombor telefon bos dia bagi, bila aku tanya nombor paspot dia kantoi di situ nak menipu aku bila aku suruh ulang semula nombor paspot tu dah berubah nombornya. Dah bangla tu bangla gak ler, kaki pusing betul. Silap orang ler Rubel, aku dah biasa berurusan dengan orang-orang kau yang kuat tukar-tukar cerita.

Rubel kerja di syarikat ini Grand Unique Enterprise

Aku telefon bos dia Encik Yusri, katanya suruh buat repot polis dulu, esok Isnin baru dia akan telefon aku semula untuk selesaikan masalah ini. Nasib baik balai polis dekat jer dengan kawasan nie. Terima kasih kepada kakak polis di Balai Polis Batang Tiga kerana layanan dia sangat-sangat mesra ketika mengambil repot aku ini. Maaf yer kakak polis kerana saya sempat buka kelas bahasa Melayu ketika menyemak semula laporan polis yang kakak taip, banyak sangat typo.

Sesi interview yang mana aku agak stress

Ketika menghubungi En. Yusri untuk repot kes pekerjanya

Hari yang mendung, dengan aku sekali mood mendung. Sekarang kereta aku dah pakai plastik jer untuk sementara tutup cermin yang pecah itu. Semoga urusan esok selesai dengan cara baik dan terbaik.

Update: 19.07.2010 – Aku telah mendapat ganti cermin tersebut dengan PERCUMA, aku dibawa oleh pekerja bengkel panel mereka untuk mendapatkan cermin ganti tersebut. Alhamdulillah segalanya berjalan sangat lancar tanpa aku perlu mengeluarkan sesen pun. Esok aku akan follow-up semula dengan wakil syarikat tersebut untuk mendapatkan ganti tinted cermin tersebut pula. Hari ni wakil tersebut berada diluar kawasan liputan.

Update: 21.07.2010 – Segala tuntutan telah selesai, hari ni telah siap pasang tinted untuk cermin tersebut, walaupun warnanya tidak serupa dengan yang asal janji ada tinted aku dah rasa ok kerana untuk tujuan perlindungan jer sekiranya pecah cermin itu. Terima kasih kepada wakil syarikat yang hari nie baru dapat bersua muka dengannya.

Ejam Othman

Saya Ejam atau nama sebenarnya Mohd Hairulnizam Bin Othman adalah seorang blogger separuh masa. Kini berkhidmat untuk rakyat jelata. Minat menulis dan merakam gambar sesuai dengan tagline blog ini "Setiap Gambar Ada Cerita". Hubungi atau kenali saya lebih lanjut. Saya juga menyediakan ruang Advertorial berbayar di blog ini.

You may also like...

31 Responses

  1. AyongQiela says:

    padankan la marah sgt. teruk gile retaknyee!

    btw, suke kale biru ea? smpi kete pon biru.

    sep sep. i love blue colour toooo!

    • ejam says:

      balik jer terus berubah kepada cermin lembut dan bising a.k.a plastik…haha
      biru tu cantik kan…tgk ler blog tuan nyer pun biru…haha

  2. Kujie says:

    ooo…. ada cerita hot rupanya
    esok settlekan..harap macam tulah

  3. zool says:

    Adoyai.. Pecah seribu tu.. memang sakit ati tu.

  4. KNizam says:

    bila dah pecah ni mmg susah woo. wang ngan masa paling x berbaloi. nak kena tunggu bawak bengkel lagi. aku pernah kena. mmg azab kena amik cuti 1 hari terus.

    • ejam says:

      kalau esok sykt tu banyak songel aku terus claim insuran aku jer so tak payah keluar sesen pun…bleh terus dpt cermin…tu pun kalau ada stok…

  5. x-po says:

    kesian plak aku tgk muka mat bangla tu huhuhu

    • ejam says:

      mana tak kesian, sekali bukan main punya ramai keliling dia…
      kitorg br jer lepas amik pic model ala-ala padang pasir, agak tergamam dia di situ…
      kamera dh ada so snap gambar jeler…hehe

  6. syahirul says:

    sabar aje la bro… nak wat camne.. ni dugaan.. hope bos dia leh ganti cermin baru…

    • ejam says:

      mmg sabar2 sgt td, mungkin intonasi jer kot berubah skit, nasib baik kakak polis tu bleh plak gurau2 time buat repot…lega tensen aku time tu gak…
      semoga bos dia tak banyak songel…yg pasti nk mintak siap tinted…
      dgn tinted tuler menyelamatkan org umah aku dari ditimpa pecahan kaca tu…
      sampai umah baru aku tanggalkan cermin kereta tu…

  7. azizie says:

    terbaik la. boleh aku belajar dari ko cara2 menghadapi bangla yang memotong rumput. kene wat repot polis gak rupenye.

  8. alhamdulillah segalanya telah setel…kembali senyum yer…toksah tensen2 lg…sbb bila b tensen, syg lg tensen…huhuhu

    • ejam says:

      hehe…tensen tu dh ilang…tapi tinted blom dpt lagi…walaupun tak sempurna lagi tp kira ok ler bleh ilangkan tensen…

  9. lankapo says:

    habis mamat bangla tu ko interrogate haha.
    tapi tgk kawasan tuh takde rumput pun, dia potong apa?

    Aku memang seriau kalau orang potong rumput tepi jalan, mesti nk lari jauh2. Sekali kena batu melayang naya jee

    • ejam says:

      tuler pelik kwsn berpasir tu baru jer nak berumput, tak payah ler nak potong, kalau yer pun nak potong sabar2 ler coz aku dh nak gerak dh pun time tu…

      kalau sykt besar ok ler diorg memang ada cover insuran, kalau sykt kecil-kecilan jer tak pasal2 kita yg keluar duit sendiri…

  10. Luth Textile says:

    wahh lega. saja suruh ganti cermin baru la tu. bahaya tol

    • ejam says:

      berganti cermin secara percuma aku rela jer…kalau kena kluarkan duit duit jwbnya berplastik jeler pintu tu…

  11. Scromix says:

    masa gmbo ko call muke mamat bangla 2 redha je ha3

  12. mhnizam says:

    nasib baik dapat ganti kalau tak hampes…..

  13. eiman says:

    aduyai.. sayangnyer cermin pecah.. dah ganti mesti kurang best sebab dah tak ori.. kes aku kena pecah ngan sakai mana ntah dulu nak amik jam aku letak kat gear knob, sampai skrg dah ganti tapi tak pasang tinted.. huhuh

    • ejam says:

      pasang ler tintes bro…sekurang-kurangnya melengahkan kerja2 jahat yg ingin diorg buat…
      kebetulan tinted tu gak ler yg selamatkan dr cermin pecah berderai menimpa org umah aku, kalau tidak xpasal2 luka2 muka dia…sapa tak syg bini woi…

  14. Azuan says:

    Diorang ni main redah jer potong rumput.. anyway, banayk2 bersabar bro.. lagipun syukurlah semuanya dah selesai..

  15. ex customer says:

    don’t get fooled by this dr cermin. It just fill up (almost) the gap / crack. Your windshield will bound to crack again if you expose your car in the hot weather. they are very hesitant to honour the warranty.

  16. lonsdale says:

    kot ye pun jangan la poyo sangat sampai snap gambar muka mamat bangla tu.nanti kalau di takdir kau tersondol bontot kereta orang boleh tak orang lain canang muka kau tu satu Malaysia? bodoh tak bertempat la. Tipikal Melayu! Macam lahanat!

    • ejam says:

      alahai manusia nama lonsdale, ini blog aku, semuanya catatan peribadi aku, benda nie terjadi ke atas aku, aku snap muka mamat bangla tu sebab aku tahu macam mana nak berdepan dengan bangla, mereka nie kaki putar, sebelum aku jadi mangsa penipuan mereka baik aku amik langkah berjaga-jaga, kenapa aku perlu jadi mangsa lagi selepas jadi mangsa keadaan…

      guna akal guna fikiran.

      kalau kau tak pernah hadapinya banyak cakap pun tak guna sebab orang mcm kau pandai cakap belum tentu tahu buat.

  17. kim says:

    choose relaxation stay away from frustration, bro 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *