Gunalah Photon Dari Jetpack Sebagai CDN.

Sejak berkenalan dengan plugin Jetpack dari WordPress ini aku jadi jatuh cinta dengan kelebihannya. Butang kongsi dalam blog ini juga guna plugin tersebut.

image

Yang terbaru aku baru cuba ialah Photon. Ianya servis CDN (content delivery network) PERCUMA daripada pihak WordPress itu sendiri.

image

Cuba tengok gambar di atas bagaimana bukti CDN WordPress digunakan untuk setiap gambar dalam blog ini. Kesannya ialah blog dapat loading lebih cepat dan tiada masalah akses perlahan.

Jom pakat ramai-ramai pakai bagi pemilik blog yang suka update dengan gambar macam aku ni. Selamat mencuba.

Ejam Othman

Saya Ejam atau nama sebenarnya Mohd Hairulnizam Bin Othman adalah seorang blogger separuh masa. Kini berkhidmat untuk rakyat jelata. Minat menulis dan merakam gambar sesuai dengan tagline blog ini "Setiap Gambar Ada Cerita". Hubungi atau kenali saya lebih lanjut. Saya juga menyediakan ruang Advertorial berbayar di blog ini.

You may also like...

12 Responses

  1. Kujie says:

    kak jie pun guna jetpact ni..baru lagi
    belum sebulan..tgah nak menusha itu ini

    ajari aku sifuuuuu……………

  2. Kujie says:

    ok…dah aktifkan photon

  3. Hairul Azni says:

    Saya dah guna Jetpack sejak dari penubuhan blog..selalu guna dia punya Statistic Tool..

  4. Mus says:

    tak kena bayar atau ada limit ke ni bro?

  5. Anarm says:

    Aku dah lama guna Jetpack.. Photon pun dah aktifkan.. ada sekali tu photon problem, gambar jadi tak keluar.. Cuma perlu disable je fungsi photon tu. Bila problem dah setel aktifkan balik..

    Memang loading gambar akan jadi laju sikit sebab dia guna CDN WordPress.. Free pulak tu..

    Kalau sape2 guna Jetpack kat blog, sila aktifkan fungsi Mobile Theme supaya senang aku nak blogwalking guna phone.. huhu

    • Ejam Othman says:

      kan..jetpack dh sediakan mobile theme lagi.
      tapi memandangkan blog aku responsive maka aku tak pakai mobile theme tu.

      • Anarm says:

        Kalau blog dah pakai theme responsive mmg takyah guna dah mobile theme.. Untung la dah responsive.. mesra smartphone.. Theme blog aku tak sempat nak modified jadikan responsive..

  6. topo says:

    photon aku ada konflik dulu dengan theme pastu aku matikan sampai sekarang tak guna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *