Tukar Brake Pad Untuk Lebih Cengkaman.

image

Usia Alza ini telah masuk 2 tahun pada bulan September yang lepas. Memadangkan sekarang dan akan datang kereta ini harus bergerak untuk jarak yang jauh berulang alik ke Kelantan untuk beberapa kali maka sistem brek harus dijaga. Aku rasakan 2 tahun sudah cukup waktu untuk tukar brake pad sekarang untuk memastikan cengkaman lebih baik bila memberhentikan kereta dalam keadaan biasa mahupun kecemasan.

Selain daripada tukar brake pad aku turut tukar minyak hitam dan minyak gear. Pakai minyak gear toyota yang berharga RM115 setong untuk 4 liter. Penggunaan tidak sampai 4 liter ada lebihan yang boleh digunakan untuk servis seterusnya.

Oh ya hampir lupa brek belakang juga aku suruh mereka buka dan sembur angin untuk buang habuk-habuk yang ada. Ternyata sangat banyak habuk di situ. Biasanya hasil dari servis brek belakang ialah handbrek akan lebih kuat cengkamannya.

Ejam Othman

Saya Ejam atau nama sebenarnya Mohd Hairulnizam Bin Othman adalah seorang blogger separuh masa. Kini berkhidmat untuk rakyat jelata. Minat menulis dan merakam gambar sesuai dengan tagline blog ini "Setiap Gambar Ada Cerita". Hubungi atau kenali saya lebih lanjut. Saya juga menyediakan ruang Advertorial berbayar di blog ini.

You may also like...

5 Responses

 1. Anuar says:

  Eloklah servis kereta secara berkala… Untuk memastikan perjalanan lancar dan selamat Selamat hari Raya Bro…

  • Ejam Othman says:

   betul, kita jaga dia sebagai menghargai servis yang telah dia berikan buat kita..
   Selamat hari raya AidilAdha juga, sama2lah kita berhati-hati di jalanraya.

 2. Boleh drift dah ni. Haha. Hati2 memandu bro.

 3. Mus says:

  itulah part terpenting kena jaga dalam soal kereta..

 4. Ain says:

  Penting jaga kreta kan.. boleh tahan, elok lebih 12 tahun.. ^^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.