Buang Perkataan Cina Pada Lenovo A880.

wpid-lenovo-a880.jpg

Sejak aku menulis tentang telefon Lenovo A880 yang aku beli bulan lepas di blog aku menerima banyak persoalan berkaitan telefon tersebut. Ada beberapa soalan telah dijawab di entri Lenovo A880 Murah dan Cara Ambil Screenshot Lenovo A880 ini, ada satu soalan lagi iaitu kemunculan tulisan cina pada telefon Lenovo. Entri ini akan menjawab persoalan itu, ikuti langkah-langkah yang diberikan pada screenshot yang disertakan.

lenovo-a880-1

lenovo-a880-2

lenovo-a880-3

Semoga lepas ini segala persoalan terjawab sudah. Memang semak juga kepala fikir kenapa ada perkataan cina tu walhal dah setting bahasa English atau selainnya.

Ejam Othman

Saya Ejam atau nama sebenarnya Mohd Hairulnizam Bin Othman adalah seorang blogger separuh masa. Kini berkhidmat untuk rakyat jelata. Minat menulis dan merakam gambar sesuai dengan tagline blog ini "Setiap Gambar Ada Cerita". Hubungi atau kenali saya lebih lanjut. Saya juga menyediakan ruang Advertorial berbayar di blog ini.

You may also like...

43 Responses

  1. Anarm says:

    Terbaik.. Kalau faham bahasa cina takpe jugak kan..

  2. Abdur says:

    Hari itu nak beli lenovo tak jadi sebab keluar Tabkids,kalaulah jadi beli pastilah saya boleh cuba cara yang bro kongsi ini.

  3. Anuar says:

    Terima kasih di atas perkongsian info… 😉

  4. Rya says:

    Nak tanya, since Lenovo bolh menggunakan dual sim, adakah whatsapp dan instagram boleh diinstall dgn 2 akaun serentak?

  5. Bahrain says:

    Lain brand phone, lain caranya.

  6. KiD says:

    owh..!!! macam tu.. mudah je kan.. tapi saya sayang Samsung!

  7. shella says:

    Wah…tq sgt2..saya pun duk ingat yg fon made by china ni msti akn ada tlisan cina..puas duk selongkar dlm setting

  8. Alhamdulillah terjumpa jugak tutorial nie kat sini. Aku pun pengguna lenovo A880

  9. afandi says:

    Saya nak tnye kenape bile buat call out die suruh roaming data…effect x pada bil

  10. lin92 says:

    Bleh ajar mcm mna nk buang chinese character kat lenovo s930…yg nie ap set punye..

  11. Mnasir says:

    Saya ada Lenovo A880. AP set. Masalahnya ialah Gmail cina. Bila buka Gmail ia tertulis linkcommchina@gmail.com. Bagaimana nak hilangkan tulisan tersebut dan diganti dengan emel saya sendiri.

    Terima kasih.

  12. 4jack says:

    Kenapa lenovo a889 sy ni.. Asyik on screen sendiri..wal hal sy dah lock screen…tolong bg pencerahan…

  13. nur says:

    Bntuan encik utk buang tulisan cina pd fon lenovo tu sgt mbntu..skng sy dah xserabut fkir mcm mne nak buang tulisan tu..tq so much.

  14. arnieza says:

    Cik.. nak tanya la.. mcm mana nak buang tulisan cina kat contact lenovo a850?

  15. farha says:

    Salam. Cik nak tya sebab apa notification light kat whatsapp tak nyala. ( lenovo a850)

  16. amal says:

    saya ada hp p780 .. mslh baru ni , hp xdetect sim .. both slot . knape ye?
    terima kasih

    • Ejam Othman says:

      oh ya kes begini pernah terjadi pada kawan tempat sekerja, dia hantar semula ke kedai tersebut dan didapati papan-litar hp tu bermasalah.
      kenalah pulangkan balik untuk pihak kedai claim waranty,
      mereka tukar unit papan-litar yang baru, tempoh 1 minggu diperlukan bergantung pada kedai juga.

  17. Khairul says:

    Salam Ejam,

    Mohon khidmat nasihat bagi masalah Lenovo A880 yang tiada paparan caller id. Apabila ada incoming call, hanya ‘unknown’ yang terpapar pada screen walaupun nombor telah disimpan dalam phone book (sama ada di simpan dengan cara +601******* atau 01********)

    Terima kasih.

  18. shah says:

    mcm mana nak selesaikan bila ada incoming mesej dar contact yg memang dah ada nama tp bila di mesej hanya keluar nombor sahaja s930

  19. nurul ain says:

    xdpt set go sms as default ??? incoming call pun ada tulisan cina jgk

  20. Hanis says:

    Salam Ejam,

    Terima kasih diatas tips ini ya.
    🙂

  21. ikmal says:

    xboleh la ejam. :/ how eyh?

  22. NAZIAH BINTI JOL says:

    Terima kasih atas info

  23. faried says:

    masa taip sms selalu ada suggest word (yg ada line bwh masa taip tu).. cmner nk hilangkan?

  24. rizal says:

    Salam Ejam,

    Mohon khidmat nasihat bagi masalah Lenovo A880 yang tiada paparan caller id. Apabila ada incoming call, hanya ‘unknown’ yang terpapar pada screen walaupun nombor telah disimpan dalam phone book (sama ada di simpan dengan cara +601******* atau 01********)

    Terima kasih.

  25. rizal says:

    Mintak tolong en ejam selesaika masalah lenovo A880 saya ni,En Ejam boleh reply di email saya rizaltx2@gmail.com

    Mohon khidmat nasihat bagi masalah Lenovo A880 yang tiada paparan caller id. Apabila ada incoming call, hanya ‘unknown’ yang terpapar pada screen walaupun nombor telah disimpan dalam phone book (sama ada di simpan dengan cara +601******* atau 01********)

    Terima kasih.

  26. hadie says:

    sy nk mntk tlg mcm mna nk block number dkt phone A880 ni yer

  27. mohd husni says:

    assalamualaikum bro.. sy nk tny,lenovo a889 sy facebook x jadi,nk bt mcm mane ek?? install yg bru pn same jgk

  28. rislah says:

    Salam bro, sy guna lenovo s939. Baru2 nie, my phne x leh bukak wifi. Signal tarik pun mcm 0.11kb je. Apa masalahnye ye?

  29. faiz says:

    Salam tuan..sy br beli lenovo s939 dkt directd..masalah skrg lps beli org xleh call sy..dia masuk voice masegger..camne nk settlekan tu tuan..trima kasih..

    • Ejam Othman says:

      kalau beli di kedai mereka sila pergi semula ke kedai untuk mereka tengokkan apa masalahnya.
      jika beli online dengan mereka sila hubungi khidmat pelanggan mereka tanyakan prosedur untuk tuntut jaminan telefon tersebut.

      • din says:

        salam en ijam saya ada masalah kalau betri saya habis terus atau tertangal betri tak boleh masuk sangkut kat muka depan je dah fectory reset lepastu jadi balik kenapa ye

  30. al nijam jamil says:

    Salam cik ejam, sy da lme bli fon a880 sy ni..mslhnye skg..tpon sy ni da x bole hdup..klo d hdupkn ianya hanya kua paparan lenovo sahaja..slpas itu bgtu shja..pd mulanya sy igtkn ia jem..tp ia mmg tdk hdup lg..bole brithu sy knpa?

  31. boyzar says:

    bos hp sya ni lenovo A369TY..sya x tau mcm mna nk buat screenshot..dn stiap kli ada pnggln msuk dia msti ckap unknow knap yer..ylong yha boss

  32. nurnabilah says:

    salam…mcmna nk buang tulisan cina pda telefon jnis a3800-d…kalo org kol atau kita lol..akan kluar tlisan cina..sya dh cba buat step kt atas tu..tpi x dpt lh..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.